Annak érdekében, hogy megkönnyítsük látogatóinknak a webáruház használatát, oldalunk cookie-kat használ. Weboldalunk böngészésével Ön beleegyezik, hogy számítógépén / mobil eszközén cookie-kat tároljunk.

Vevőszolgálat

M3 ROAD KFT
Grassalkovich Antal utca 5.
2100 Gödöllő
Telefonszám: +36 70 620 2594
Fax: +36 28 612 490
info@m3munkaruha.hu
Adószám: 10946556-2-13
Cégjegyzékszám: 13-09-068524 Pest-M-i Cégbíróság

Akciós termékek

Bolti ár (nettó) : 13 480 Ft
m3munkaruha ár 12 002 Ft
Bolti ár (nettó) : 56 698 Ft
m3munkaruha ár 52 079 Ft
Bolti ár (nettó) : 628 Ft
m3munkaruha ár 555 Ft

Legnépszerűbbek

Bolti ár (nettó) : 6 640 Ft
m3munkaruha ár 5 979 Ft
Bolti ár (nettó) : 15 066 Ft
m3munkaruha ár 14 480 Ft
Bolti ár (nettó) : 32 143 Ft
m3munkaruha ár 31 490 Ft

Hírek

arr3Diákok, tanulók munkaruha juttatása A tanulók számára is kötelező juttatás a munkaruha, az egyéni védőfelszerelés és a tisztálkodási... arr3A viszkóz szálból készült termékek előnyös tulajdonságaiA XIX. század végén született találmány forradalmasította a kelme gyártást. A vegyi eljárással... arr3Amit a szénmonoxid-mérgezésről tudni érdemes Fűtési szezonban szinte nem múlik el hónap a nélkül, hogy a szénmonoxid (vegyjele CO) - mérgezés... arr3Tűzoltó készülékek karbantartásáról   Fontos információ a tűzoltó készülékkel rendelkezők számára. A tűzoltó készülékeket minden... arr3Villanyszerelő cipő, bakancs helyett inkább csizmát kell választani?A villamosan szigetelő lábbelikre vonatkozó előírások A korábbi magyar szabvány... arr33M™ védőoverallok A 3M vállalat új típusú védőoveralljai az ipari munkahelyek igényei szerint lettek kifejlesztve Az... arr3Lebegő szennyeződések a levegőben. Tudta, hogy a szilárd részecskék akár 42 órán át is a levegőben... arr3Védőszemüvegek ápolásaA szemvédelem a megfelelő védőszemüveg kiválasztásával nem érvéget. A lencséket folyamatosan...


Villanyszerelő cipő, bakancs helyett inkább csizmát kell választani?

A villamosan szigetelő lábbelikre vonatkozó előírások

A korábbi magyar szabvány hatálytalanításával a bőr felsőrészű villanyszerelő lábbelikre már nincs egyértelmű vonatkozó EN szabvány, így minősítés hiányában a forgalmazásuk megszűnt. Ezek után elkerülhetetlen, annak a megvizsgálása, hogy az elfogadott európai jogszabályok követelményei milyen alternatívát nyújtanak a bőrből készült villanyszerelő lábbelik felváltására.

A villamosan szigetelő lábbeli megvédi a viselőjét a villamos áramütéstől, mivel megakadályozza, hogy az áram a lábon keresztül áthaladjon a testen. Ebből következik, hogy a szigetelő lábbelik a 3. kategóriába tartoznak. Ez esetben, mint ahogy a 2/2002 (II. 7.) SzCsM rendelet meg is határozza, a gyártónak a védőeszköz minőségét garantáló rendszert, illetve minőségbiztosítási rendszert kell működtetni. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a gyártás után vagy a gyártás során a termék minden egyes darabjának megvizsgálják a megfelelőségét.

A védőlábbeli szigetelő tulajdonságára a már ismert változások után csak az MSZ EN 50321: 2002 szabvány vonatkozik. A korábbi követelményekhez képest sokkal szigorúbbak lettek a vizsgálatok: a régebbi magyar szabvány módszere szerint a bevizsgáláshoz elég volt a lábbelit maximum 5 cm-ig fémsöréttel megtölteni (a fémsörét és az ebben elhelyezett elektróda segítségével tudják meghatározni az átütő feszültséget) és csak a vízálló lábbelibe kellett vizet tölteni (a vízszint itt nem volt meghatározva). Az új MSZ EN 50321 szabvány vizsgálati módszerében minden típusú lábbelit szinte teljesen meg kell tölteni vízzel vagy söréttel. Tulajdonképpen ez a feltétel az egyik alapvető akadálya a bőrlábbelik szigetelővé minősítésének. Korábban csak a talpnak kellett villamos szigetelő tulajdonsággal rendelkeznie, az új EN szabvány már a lábbeli felsőrészére is kötelezővé teszi. Viszont nem követeli meg a talp átszúrás mentességét.

Az MSZ EN 50321 szabvány már osztályozza is a szigetelő lábbeliket:
00 osztály – Maximum 500 V váltakozó illetve 750 V névleges egyenfeszültség esetén használható. A feszültségállósági próbafeszültség: 5 kV

0 osztály – Maximum 1000 V váltakozó illetve 1500 V névleges egyenfeszültség esetén használható. A feszültségállósági próbafeszültség: 10 kV.  A korábbiakhoz képest itt már magasabb a próbafeszültség értéke, mivel a magyar szabvány csak 5000 V-t követelt meg.

Az MSZ EN 50321 szabvány feltételeinek kizárólag a műanyag, vízálló lábbelik felelnek meg, mint például a DUNLOP Acifort High Voltage SB márkanevű szigetelő PVC csizma, mely minden tekintetben megfelel a követelményeknek. A szigetelő lábbelin szerepelnie kell a következő szabvány szerinti jelöléseknek:

  • villamos szigetelés jelképe (két vörös háromszög), az osztály (0 vagy 00), gyártás hónapja és az év,
  • sor- vagy tételszám
  • a jelölés alatt fel kell tüntetni a lábbelin az első használatbavétel, és minden egyes vizsgálat dátumát. Az időszakos ellenőrző vizsgálatokat a szabvány meghatározása szerint évenként kell alkamazni.
    (forrás: Mogyorósi László  minőségirányítási rendszervezető)

 

MDQ3Zj